ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Κλάδος αλουμινίου: Αύξηση 33% των εξαγωγών κατά το 2021!

Την τελευταία δεκαετία η αξία των εξαγωγών έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 1,2 δις ευρώ που ήταν το 2011, έφθασαν τα 2,1 δις ευρώ.

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 33% πέτυχε κατά το 2021 ο κλάδος αλουμινίου, οι οποίες έφθασαν τα 2,1 δις ευρώ έναντι 1,7 δις ευρώ το 2020. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που κοινοποίησε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου (ΕΕΑ), το 2021 οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου αντιπροσώπευαν το 5,4% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την τελευταία δεκαετία η αξία των εξαγωγών έχει σχεδόν διπλασιαστεί όπως φαίνεται καθαρά στο γράφημα που παρατίθεται. Από 1,2 δις ευρώ που ήταν το 2011, έφθασαν τα 2,1 δις ευρώ το 2021.

Έτσι, ο κλάδος, που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται ως ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας και ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 820 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2020.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις σε τονάζ των επιμέρους τομέων της μεταποιητικής βιομηχανίας αλουμινίου, αναφέρονται παρακάτω.

  • Οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίουτο 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών πωλήσεων (αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη).
  • Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 18%και απευθύνονται κυρίως στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 82% των συνολικών πωλήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.