ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Με διευρυμένο «Εξοικονομώ», φωτοβολταϊκά και ηλιακούς η αύξηση της ενεργειακής μας ασφάλειας!

Ανάλυση του κ. Χάρη Δούκα, Αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ, στο Power & Gas Forum.

Με διεύρυνση του «Εξοικονομώ», παρεμβάσεις στο ζεστό νερό και αύξηση των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση κατά 25% στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Πρόκειται για παρεμβάσεις ύψους 2,35 δισ. οι οποίες ωστόσο δεν καταφεύγουν στη συνήθη πρόταση υποκατάστασης του ρωσικού αερίου από φυσικό αέριο ή LNG από άλλους προμηθευτές αλλά υποδεικνύουν απλές, δοκιμασμένες λύσεις οι οποίες μάλιστα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα με ανάλυση του κ. Χάρη Δούκα, Αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ, ο οποίος μίλησε στο Power & Gas Forum, οι παραπάνω παρεμβάσεις θα επιτρέψουν την άμεση μερική απεξάρτηση της από τις ρωσικές εισαγωγές, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλες εναλλακτικές όπως είναι για παράδειγμα οι εισαγωγές LNG, οι οποίες για να καλυφθούν οι εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες θα έπρεπε να αυξηθούν σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να κινηθεί σε τρεις άξονες:

  • στη εξοικονόμηση ενέργειας σε 100.000 σπίτια με αλλαγή κουφωμάτων και θερμομόνωση και ενδεικτικό κόστος τα 550 εκατ. ευρώ.
  • στη χρήση φωτοβολταϊκών 2,2 γιγαβατ τα οποία μπορούν να μπουν στο σύστημα μέχρι το τέλος του χρόνου αν αξιοποιηθούν και οι ώριμες επενδύσεις. Πρόκειται για μια παρέμβαση που υπολογίζεται στα 1,32 δισ. ευρώ
  • στη χρήση ηλιακών για το ζεστό νερό χρήσης σε 600.000 νοικοκυριά, μια παρέμβαση που θα προσέφερε εξοικονόμηση 20% και προστιθέμενη αξία καθώς ήδη υπάρχει μια καλή βιομηχανία στον τομέα αυτό.

Όπως εκτίμησε ο κ. Δούκας, οι παραπάνω δράσεις θα έχουν μεγάλη μόχλευση, θα επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση για τη χώρα και θα ενισχύσουν την εσωτερική βιομηχανία.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.