ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«Οικοδομή»: Η άνοδος των τιμών τροχοπέδη στην ανοδική της πορεία

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αρχίζει και παρατηρείται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς η άνοδος των τιμών οδηγεί σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

«Από όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούμαστε σε όλον τον κόσμο, μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο της Ελλάδας παρατηρούνται καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραγγελιών» τόνισε μεταξύ άλλων ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Cenergy, Αλέξανδρος Μπένος, θυγατρικής του Ομίλου Viohalco.

Μιλώντας στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, τόνισε επίσης ότι ενώ τα καλώδια υψηλής τάσης που χρησιμοποιούνται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ. έχουν υψηλή ζήτηση, τα καλώδια χαμηλής τάσης που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές παρουσιάζουν υστέρηση λόγω των αναβολών και των ακυρώσεων των παραγγελιών.

Την άποψη αυτή, περί «φρένου» επιβεβαιώνει και ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση λόγω ανατιμήσεων η οικοδομή έχει παγώσει, ενώ εκείνοι που χτίζουν είναι όσοι έχουν βγάλει οικοδομικές άδειες και έχουν δεσμευτεί με την αντιπαροχή. «Αυτοί δεν γίνεται να μην χτίσουν και είναι οι μόνοι που προχωρούν σε κατασκευές κτιρίων. Οι υπόλοιποι έχουν παγώσει τα σχέδια τους και κρατούν στάση αναμονής, μέχρι να δουν τι θα γίνει στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Καψιμάλης τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει από τώρα νέα παράταση στην επιβολή ΦΠΑ (σ.σ. η απαλλαγή ισχύει μέχρι το τέλος του 2022), καθώς «για κάποιον που χτίζει τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσει τα διαμερίσματα μέσα σε 7 μήνες».

Για ακυρώσεις παραγγελιών λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών των οικοδομικών υλικών έχει μιλήσει σε γνωστό οικονομικό site και ο Θανάσης Τσόκας, Πρόεδρος της Ιστός Κατασκευαστική, τονίζοντας ότι «κανείς δεν προχωρά σε νέες παραγγελίες, αφού δεν γνωρίζει ούτε τις τιμές στις οποίες θα παραλάβει, ούτε και τον ακριβή χρόνο παράδοσης της παραγγελίας του».

Ήδη τα νεόδμητα ακίνητα πωλούνται σήμερα με καπέλο 300 το τετραγωνικό σε σχέση με πέρυσι, τόσο αυτά που αποπερατώθηκαν προσφάτως όσο και εκείνα που είχαν μείνει απούλητα την τελευταία διετία, λόγω της αύξησης του οικοδομικού κόστους κατά 40%.

Αυτό είναι και ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη που παρουσιάζεται σημαντική υστέρηση στην πώληση των νεόδμητων διαμερισμάτων, επιβεβαιώνοντας και την πρόσφατη έρευνα της Remax σύμφωνα με την οποία, το 2021 τη μεγαλύτερη ζήτηση είχαν τα παλαιότερα διαμερίσματα, με 6 στους 10 αγοραστές να επιλέγουν κατοικίες, ηλικίας άνω των 20 ετών για να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

Πηγή: Capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.