ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Σε συνεχή πτώση το αλουμίνιο που έσπασε και το φράγμα των $2.200/mt

Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, η ισχυροποίηση του δολαρίου και τα υψηλά επίπεδα που κινείται η παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου έχουν βάλει τέλος στο σενάριο της στενότητας της προσφοράς που συντηρούσε τα ράλι του ελαφρού μέταλλου, με αποτέλεσμα το αλουμίνιο να χάσει περαιτέρω έδαφος στο LME.

Οι ανησυχίες όσον αφορά στη σταθερότητα προμήθειας του ελαφρού μετάλλου συντήρησαν για πάρα πολύ καιρό την ανοδική πορεία της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME και τα συνεχόμενα ρεκόρ που κορυφώθηκαν την περασμένη άνοιξη όταν και το ελαφρύ μέταλλο πέταξε πάνω από τα $4.000/mt.

Αυτές οι μέρες φαίνεται πλέον να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς το αλουμίνιο συνεχίζει να κινείται πτωτικά έκτοτε, υποχωρώντας τη στιγμή που γράφεται το άρθρο κάτω από το ψυχολογικό όριο των $2.200/mt. Δυστυχώς οι συνθήκες της αγοράς είναι τέτοιες που η σταθερά πτωτική πορεία από τα μέσα της άνοιξης και μετά της τιμής πρωτόχυτου, δεν αποτυπώνεται αναλογικά σε αντίστοιχες μειώσεις σε επίπεδο κόστους πρώτης ύλης στις αγορές της πρώτης και δεύτερης μεταποίησης.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές μονάδες πρωτόχυτου αλουμινίου που συνεχίζουν να παίρνουν δραστικά μέτρα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους (έχουν περικόψει πάνω από 1,1 εκατ. τόνους δυναμικότητας) και τα γνωστά ενεργειακά προβλήματα της Κίνας που έχουν τον αντίκτυπό τους στην παραγωγή πρωτόχυτου της χώρας, η στενότητα της αγοράς πλέον δεν τρομάζει όσο πριν.

Παρά τα όποια κατά τόπους προβλήματα, η παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή η παγκόσμια ζήτηση παρότι έχει ανακάμψει δεν πείθει ότι μπορεί να απορροφήσει όλο αυτό το μέταλλο που υπάρχει στην αγορά, δημιουργώντας εκ νέου τις συνθήκες στενότητας που έκαναν το αλουμίνιο να πετάξει πάνω από τα $/4.000/mt.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα το 8μηνο του τρέχοντος έτους παρήγαγε 26,7 εκατ. τόνους πρωτόχυτου αλουμινίου, καταγράφοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΙΑΙ, η μηνιαία παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 3,5% στους 5,888 εκατ. τόνους, με τις μονάδες της Κίνας να καταγράφουν ρεκόρ, καθώς νέα δυναμικότητα μπαίνει στο παιχνίδι υπερσκελίζοντας τις όποιες περικοπές γίνονται σε άλλες μονάδες της αχανούς ασιατικής χώρας.

Στο γεγονός ότι οι θεμελιώδεις παράμετροι της αγοράς αλλάζουν έχει προστεθεί και το νέο μεγάλο πρόβλημα του πλανήτη που είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ισχυροποίηση του δολαρίου. Αυτή η ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος λειτουργεί αποτρεπτικά σε επίπεδο επενδύσεων, καθώς αυξάνει το κόστος της επένδυσης στα βασικά μέταλλα για όσους κατέχουν άλλα νομίσματα (π.χ. ευρώ) ή να το θέσουμε διαφορετικά καθιστά την επένδυση λιγότερο ελκυστική.

Αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να αποχωρούν ή να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα εμπορεύματα που το συμβόλαιό τους είναι σε δολάρια, όπως αυτό του πρωτόχυτου αλουμινίου και να στρέφονται σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου.

Φυσικά στα παραπάνω οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και την κυκλικότητα που παραδοσιακά χαρακτηρίζει ορισμένες αγορές (όπως π.χ. αυτή του αλουμινίου) που επαναλαμβάνουν τον κύκλο της ανόδου και καθόδου κάθε μερικά χρόνια.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.