ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Οι εξαγωγές συνεχίζουν να είναι το «δυνατό χαρτί» του κλάδου αλουμινίου!

Με σημαντικές θέσεις σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού εδραιώνονται τα ελληνικά προϊόντα αλουμινίου, προτάσσοντας την τεχνολογική ανωτερότητά τους. Στο 88% το ποσοστό εξαγωγών της έλασης και στο 74% της διέλασης κατά το 2020.

Και το 2020 συνεχίστηκε η αναπτυξιακή του πορεία του ελληνικού κλάδου της πρώτης μεταποίησης αλουμινίου, παρά τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στις διεθνείς αγορές. Από το 2015, οι εξαγωγές έχουν μία σταθερή αυξητική πορεία, που μάλιστα στα προϊόντα διέλασης (προφίλ για συστήματα κουφωμάτων) είναι εντυπωσιακή αφού οι ποσότητες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, από 60 χιλ. τόνους ξεπέρασαν τους 110 χιλ. τόνους το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 74% των συνολικών ποσοτήτων που διατέθηκαν την χρονιά αυτή.

Στον τομέα της έλασης (πλαταία προϊόντα και φύλλα), του οποίου οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 88% των πωλήσεων, αυτές έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τους 260 χιλ. τόνους, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν της παραγωγικής ικανότητας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πριν από μία δεκαετία ανήρχοντο σε 150 χιλ. τόνους. Οι προοπτικές δε του υποκλάδου έλασης, που περιλαμβάνει στο σύνολό του προϊόντα της ELVALHALCOR, είναι ακόμη πιο θετικές αφού υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 αυτές θα ξεπεράσουν τους 300 χιλ. τόνους με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, το 2020 είχαμε μία σταθεροποίηση των πωλήσεων με οριακές αυξήσεις κυρίως στον τομέα της διέλασης, κάτι που δείχνει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο ήταν αρκετά περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου σημείωσαν οριακή αύξηση 0,4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 53% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7ηθέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.
  • Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 2% και κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 84% των συνολικών πωλήσεων.

Κλάδος διέλασης

Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων του (σε τονάζ) το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 5,5% περίπου σε σχέση με το 2019. Η εγχώρια αγορά σημείωσε μείωση μικρότερη του 2% σε σχέση με το 2019. Οι  εξαγωγές που απορρόφησαν το 74% των πωλήσεων αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2019 και κατευθύνθηκαν κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή δασμών antidumping στις εισαγωγές προϊόντων διέλασης από την Κίνα.

Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (84%) όσο και στις εξαγωγές (45%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.

Κλάδος έλασης

Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης το 2020, παρ’ ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2019, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (67% των συνολικών  πωλήσεων της α’ μεταποίησης). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος, αφού το 88% της παραγωγής του εξάγεται στις διεθνείς αγορές.

Στα 1,7 δις οι εξαγωγές!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2020 οι εξαγωγές του κλάδου αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμίνιο – α’ ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα), αντιπροσώπευαν το 5,6% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας. ‘Έτσι, ο κλάδος, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται, ως:

  • Ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 8% σε σχέση με το 2019 κυρίως λόγω της πανδημίας, και
  • Ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 780 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας μείωση κατά 6% σε σχέση με το 2019.

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.